Lars Ove Aarstad

- En faglig blogg om digital markedsføring

3D-Print – Hva kan denne teknologien føre til?

En printer er noe de fleste husholdninger har i sitt hjem. Noter som skal synges i det årlige familieselskapet, dokumenter som skal tas med på styremøte for sønnens fotballklubb, bilder som er med på å representere ditt og deres lag i konkurransen på skolen. Alt dette er blitt printet ut av en printer, men hva om vi faktisk kunne printet ut noe som kan redde liv og forandre verden?

 

Bilde: Hentet fra Unsplash

 

3D-print er å printe ut tredimensjonale objekter fra en digital fil. Ganske likt som en vanlig printer, bare at resultatet er tredimensjonalt. Selve teknologien er ikke gammel men det oppdages stadig noe nytt som kan printes ut gjennom en slik printer. En slik maskin kan bruke alt fra forskjellige typer plast, flere varianter av metall og mye mer.

 

3D printer på videregående

Jeg husker selv den gangen på videregående når vi fikk beskjed at skolen hadde investert i en 3D-printer. Noen av oss var ganske rolige rundt det da det ikke var noe stort, men det var noen andre som endte opp i ekstase sammen med læreren rundt nettopp denne investeringen. Lite visste jeg hva denne printeren kunne gjøre. Læreren gikk gjennom litt og la frem for oss hvordan den er bygd opp og hvordan den fungerte. På slutten av dagen ville han komme ned i klasserommet med den første modellen for å dele sin begeistring, for det var ingen tvil, dette var stor stas for læreren. Jeg var ikke særlig begeistret men lite visste jeg hvor mye denne teknologien kunne bety i årene fremover.

 

3D printing i helsesektoren

Februar i 2016 så ble det et gjennombrudd på den medisinske fronten da en amerikansk forsker printet ut et lite øre av levende brusk-celler. Se Her

Dette øret ble videre holdt levende i en hvis tid før det ble transplantert inn under huden på en mus. Noen måneder senere kunne forskeren se på musen at øret hadde fått tilvekst av blodårer og at cellene av brusk enda levde. Dette er en stor mulighet til å reparere og erstatte syke og skadde organer. Det kan gjøres uten å være avhengig av organdonorer. I 2016 var ventelisten på organtransplantasjon på over 400 norske pasienter, og mange dør i kø. Hvordan kan vi endre det?

 

Bilde: Hentet fra Unsplash

 

Forskerne har ved hjelp av 3D printer klart å gjenskape organets struktur i detalj, helt ned til enkeltcellenivå. Universitet i Bergen har ved hjelp av 3D-print lykkes med å transplantere levende vev til kunstige kjever. Dem har allerede i 2016 operert flere titalls pasienter. Organer som hjerte, levere og nyrer er de mest etterspurte organene i Norge, og det er disse som er vanskeligst å få printet ut. Grunnen for dette er at dem er mer kompliserte i strukturen av organet og består av flere celletyper. Men forskerne har klart å nytte seg av muligheten til å printe ut deler av disse typene organene til å reparere skadde organer.

 

Konsekvenser av 3D-printing

3D printing kan levere revolusjonerende resultater, men det har også sine følger. Ved bruk av denne teknologien vil en minske behovet for transport og logistikkbransjen. I stedet for å få laget produkt i en fabrikk, og fraktet til seg selv, vil det med bruk av 3D-print gjøre det slik at du får produktet ditt produsert hos deg selv og slipper transporten av råvarer. Konsekvensen av dette er at transportbransjen vil bli tydelig berørt. Transport er en følgetjeneste men det er også andre tjenester som vil bli berørt av denne teknologien. Tjenester som verksteder for kjøretøy og bensinstasjoner vil bli tydelig berørt, som igjen vil føre til at veiene blir mindre brukt. Samtidig er det med på å lette på klimaavtrykket som transportbransjen produserer. Store tunge fremkomstmidler som frakter gods gjennom hele verden i form av biler, båter og fly setter et godt klimaavtrykk etter seg, og ved å redusere behovet for denne bransjen er det med på å nå FN sitt klimamål.

 

Bilde: Hentet fra Unsplash

 

Hvordan skal transportbransjen svare denne revolusjonerende teknologien?

UPS er et worldwide selskap som distribuerer over hele verden. Selskapet ble oppmerksom på denne teknologien og skjønte fort at dem måtte handle raskt. Se Her

Resultatet ble at UPS kjøpte inn flere 3D-printere som de skulle ha i sine lokaler. Tilbudet ut ble da at utviklerne som har behov for å 3D-printe sin modell før den skulle bli levert ut til kunden, kunne benytte seg av UPS sitt tilbud. For utvikleren sin del var det da å en digital fil til UPS som de da kan printe ut i sine lokaler for senere å levere dem til leveringsadressene. Da slipper utviklerne den type kostnader som det vil bringe med seg ved å ha en 3D printer, samtidig som transportbransjen ikke blir faset helt ut enda.

 

Konklusjon

Det er en spennende utvikling på fronten som omhandler bruk av 3D-printer. En teknologi som vil minske på køene til de som venter på en transplantasjon av et organ. Nå har det seg slik at det er en prosess før det vil ta for seg at enn kan benytte seg helt av et slik teknologi. Ser vi til Israel så hevdes det fra noen forskere at de har klart å 3D-printe et hjerte av menneskelig vev. Se her

Nå må forskerne finne ut hvordan dem skal lære det å pumpe. Dette er en spennende utvikling, samtidig som 3D printer blir brukt både hos tannleger til å lage nye tenner, men også hos andre bedrifter som produserer blant annet sko av plastsøppel og hus. 3D-printeren er kommet for å bli og det er positivt at den kan produsere til dels store materialer som kan være med på å minske utslippene som transportbransjen står for.

 

– Lars Ove Aarstad

 

 

Aktuelle lenker:

https://forskning.no/medisin/slik-skal-3d-printing-redde-liv/376437

 

https://www.tu.no/artikler/forskere-hevder-de-har-3d-printet-et-hjerte/463187

 

Én kommentar

  1. Veldig bra innlegg, Lars Ove! Ikke minst, veldig spennende tema du har valgt å ta for deg. Det er nesten ikke noe å påpeke her, annet enn at jeg gjerne skulle sett litt flere referanser i løpende tekst. For eksempel når du forklarer hva 3D-print er 🙂 Supert med referanser ellers, bortsett fra at de var litt vanskelig å få øye på. Hvis du bruker understrek eller tykkere skrift der du har hyprlink, så vil det komme tydeligere frem i teksten. Se litt på hva som fungerer, men her skal man lese ganske nøye for å se de.

    Utenom dette, helt supert 😀 Bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *