Lars Ove Aarstad

- En faglig blogg om digital markedsføring

Refleksjonsnotat: Hva har jeg lært

Vi har nå kommet til stadiet der vi skal fullføre første del av kurset med å levere eksamen. En del av denne eksamen er å skrive et refleksjonsnotat over hva vi har opplevd og hva vi har gjort oss oppmerksomme på i løpet av denne delen. Jeg kommer til å gå innom ulike konsekvenser som kan være en følge av de vi har lært samtidig som jeg kommer til å fortelle om de temaene som jeg personlig syntes var mer interessante enn andre.

 

Bilde: Hentet fra Unsplash

 

Konsekvenser for samfunnet

I løpet av dette kurset har vi vært innom temaet Kunstig Intelligens (AI) og det er dette jeg kommer til å snakke videre om i denne delen. Gjennom kunstig intelligens har det allerede kommet banebrytende teknologi som har vært til stor nød for oss mennesker på en del fronter, men er det slik at vi trenger å erstatte det vi kan med kunstig intelligens? Forstå meg riktig, jeg tar gjerne i bruk teknologien der det er nødvendig men er det slik at vi etterspør en teknologi som skal erstatte det hverdagslige arbeidet som vi har gjort over tusener av år? I kurset så var det fremvisning av droner som skulle levere pakker, roboter som vasker og lager mat, chat-roboter som svarer dine spørsmål og henvendelser. Oppgaver som vi selv eller andre mennesker regelmessig pleier å gjøre.

 

Jeg tror ikke vi ser de store konsekvensene av at vi lar denne teknologien få den plassen den gjør nå. Ved å innføre selvkjørende biler, droner som leverer pakker for leveringstjenester og ubemannede dagligvarebutikker vil det fjerne en god del arbeidsplasser på ganske mange områder. Hvordan skal vi klare å erstatte den mengden av arbeidsplasser? Dette temaet har virkelig fanget min interesse og jeg kommer til å være enda mer bevisst på dette område enn det jeg var før denne delen av kurset. Samtidig er det spennende å tenke på hvilke nye muliggjørende teknologier som ligger foran oss. Det forskes mye på område rundt mat og hvordan vi kan gjøre prosessen rundt dyrking av grønnsaker og kjøtt mer miljøvennlig og samtidig minske behovet for dyrkbar matjord.

 

Temaet som fanget min interesse

Et av teamene som fanget min interesser er nettopp utviklingen rundt kunstig intelligens (AI) og hvilke spillerom denne type teknologi får. Samtidig så er det et annet tema som fanget min interesse enda mer, nemlig filterbobler og ekkokamre. Jeg hadde ingen anelse om at jeg til tider befant meg i en filterboble eller et ekkokammer som er styrt av algoritmer basert på mine tidligere søk. Det jeg var klar over var at Google har lagret informasjon om meg, men ikke hvor mye og hva de bruker det til hadde jeg heller ingen anelse om. Hvis du lurer på hva Google har lagret om deg og dine tidligere søk så kan du sjekke ut mitt tidligere innlegg så handler nettopp om dette. Det som gjorde meg desto mer interessert for dette temaet var hvordan et ekkokammer kan være så skadelig for både meg selv men også for de rundt. Eksempelvis kan vi se på en person som var helt normal før Covid-19 kom, men når den inntraff landet vårt begynte denne personen å bli truffet av fake news. Personen går lenger og lenger inn i den verdenen og til slutt er den i et ekkokammer med andre mennesker som mener det samme. Det samme kan vi tenke om valget i USA hvor demokratene er i et ekkokammer, mens republikanerne er i et annet ekkokammer.

 

Oppsummering

Denne første delen av kurset har gitt meg enormt med ny kunnskap som jeg ikke satt på fra før av. Jeg er nok en av de som er mer bekymra enn begeistret for denne nye teknologien. Hvordan de kommer til å løse det med å erstatte de som har mistet sin arbeidsplass som er erstattet av kunstig intelligens. Det kan ta en generasjon, samtidig kan det ta en kort periode hvis vi og de ansvarlige for utviklingen allerede forbereder oss nå. Samtidig har jeg aldri lagt inn så mye innsats i et fag som jeg har gjort i løpet av denne delen. Til tross for mengden har det vært innholdsrikt og ikke minst spennende.

 

– Lars Ove Aarstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *