En utestengelse av Trump burde fortelle det meste

Lars Ove Aarstad

Lars Ove Aarstad

31 mai, 2021

Over flere hundre demonstranter hadde bestemt seg for å storme amerikanske kongressen den 6. januar, nøyaktig samme dag hvor Joe Biden ble innstiftet som president for de neste 4 årene i USA. Flertallet av Demonstrantene var tilhengere av Donald Trump. Etter at angrepet hadde skjedd, ble Trump sine meldinger på Twitter satt i fokus da han hadde oppfordret sine følgere å møte opp utenfor kongressen 6. januar. Vi kan dermed stille oss spørsmålene om Trumps aktivitet på Twitter var skylden i at det skjedde en storming av kongressen?

Som tidligere nevnt skjedde stormingen av kongressen samme dag som Joe Biden ble innstiftet som president i USA for de 4 neste årene. Trump hadde tidligere, via det sosiale mediet Twitter, oppfordret sine følgere gjentatte ganger til å møte opp utenfor kongressen denne dagen.

Bilde: Nrk.no

 

Ser vi over disse meldingene fra Trump gjennom plattformen Twitter, er det ikke noe av dem som oppfordrer til vold. Men ved å lese mellom linjene og sette seg inn i situasjonen til republikanerne ønsket han nok at dem skulle gjøre noe for å vise deres misnøye med valget om Joe Biden ble den som skulle lede landet de neste fire årene. Dessverre var det slik at opptøyene ble såpass store at det gikk bort fire menneskeliv og flere ble skadet i denne demonstrasjonen.

 

Hvilken rolle hadde Twitter og andre sosiale medier i denne situasjonen?

Trump har lenge benyttet seg av Twitter, og med sine hele 88 millioner følgere kunne han påvirke vesentlig mange av disse gjennom ved å publisere meldinger på dette mediet. Vi kan se det slik at hadde ikke Twitter vært en mulig plattform og bruke og det ikke fantes sosiale medier, ville det vært vesentlig mye vanskeligere for Trump og få folk til å møte opp utenfor kongressen denne dagen. Informasjonen Trump delte på Twitter spredte seg fort gjennom sine følgere og gjorde det kjent for de fleste internasjonale nyhetsbyråer at det ville skje en demonstrasjon utenfor kongressen denne dagen, men at det skulle gå så langt trodde nok ingen.

 

Angrepet på kongressen hadde ikke blitt gjennomført uten sosiale medier

Det er kanskje en enkel konklusjon og trekke, men bli med meg videre for å forstå hvorfor jeg sier den påstanden. Trump har en følgerbase på 88 millioner før han ble utestengt fra mediet. Det er dermed en stor mengde mennesker som kan bli påvirket av den tidligere presidentens påstander og meldinger. Disse følgerne kan også påvirke sitt nettverk videre i neste ledd som fører til at enda flere blir truffet av disse meldingene. En melding fra Trump på Twitter har potensiale for å nå hele verden før kvelden er omme hvis den får nok blest og at algoritmene hjelper den fremover. Uten de sosiale mediene ville meldingene tatt mye lengre tid å få spredt og ville ikke hatt den samme muligheten for å spre seg slik som det er i dag med de sosiale mediene vi har. Muligheten for å påvirke alle de menneskene som deltok på demonstrasjonen ville vært mye mindre uten de sosiale mediene, men Trump er Trump. Han hadde nok fått det til hvis han ville uansett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *